Scroll to top

Bär inte andras apor

Har du medarbetare som hela tiden kommer till dig som chef och frågar om uppgifter som egentligen ligger inom deras ansvarsområde? Tillhör du dom som då tänker ”Jag gör det själv, det går fortare och blir bättre om jag tar hand om det själv”. Konsekvensen av det blir att du till slut sitter med alla aporna i dit knä.

Bär inte andras apor.

När medarbetare kommer till dig med frågor kan det bero på flera saker. Det kan bero på att de är lite för bekväma för att tänka efter ett varv till på en uppgift som känns lite komplicerad. Då är det enklare att gå till chefen som kan. Det kan bero på osäkerhet och rädsla för att göra fel. Då är det säkrare att be chefen om hjälp än att göra fel. Att göra något som är lite mer komplicerat kräver eftertänksamhet och koncentration. Det kräver beslutsförmåga att bestämma vad som behövs för att jag ska kunna göra uppgiften. Allt det där tar energi. Allt det där är lite jobbigare. Det är mycket enklare att gå och fråga chefen.

Fundera på vad som är dina viktigaste uppgifter som chef. Att driva verksamheten med långsiktigt hållbara resultat. Att utveckla din personal. Att utveckla ditt ledarskap. För att kontrollera om du har en positiv inverkan på dina medarbetar kan du ställa följande fråga ”Gör du saker bättre för de människor du leder”. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för medarbetarna att göra det de har ansvar för. Inte att göra det lättare för dem att komma undan med uppgifter som tar lite mer energi.

Om du tar deras apor när de kommer till dig med uppgifter som egentligen ligger inom deras ansvarsområde så löser du deras problem men du utvecklar dem inte. Du tappar också kraft i ditt ledarskap. Du tappar möjlighet att träna ditt ledarskap som ger egen utveckling. Du tappar respekt. Risken finns att du sitter kvar på kvällen med massor att göra medans dina medarbetare går hem i rätt tid.

Nästa gång någon medarbetare kommer till dig med uppgifter som du inte ska göra, prova då att delegera tillbaka uppgiften. Var tydlig med att det är de som ska göra uppgiften. Visa förtroende för att du tror på deras förmåga. Erbjud ditt stöd om det behövs. Be sen om en tydlig leveransdatum för återrapport av genomförd uppgift. Då tränar du dina medarbetare i att tänka ett varv till. Du tränar deras kreativa förmåga och att ställa nödvändiga frågor för att hitta en lösning. Du kommer upptäcka att de plötsligt klarade uppgiften utan större svårigheter. Det tränar deras förmåga att ta in det stöd de eventuellt behöver och det stärker deras känsla för ansvar. Du får en högre leveransnivå. När en medarbetare gör något de inte trodde var möjligt, kanske med ditt stöd som ledare, får de långt mycket större belöning än om de slipper göra uppgiften. Glöm inte att ge beröm och positiv förstärkning när de återrapporterar att uppgiften är genomförd.

Alltså:

  1. Delegera tillbaka uppgiften
  2. Visa förtroende och ge stöd
  3. Sätt en deadline
  4. Följ upp att uppgiften blivit gjord
  5. Positiv förstärkning och beröm när uppgiften är genomförd!

I början kan det ta lite längre tid men den utveckling du bidrar till kommer till slut höja kompetensnivån. Det frigöra tid och du kan delegera mer och mer ansvar som frigör viktig tid för dig som ledare. Du får medarbetare som mår bra av att göra det de har ansvarar för. Samtidigt tränar du ditt eget ledarskap.

Tommy Einarö

tommy@peragenda.se

0708-704721

Related posts