Scroll to top

Fokus är viktigare än intelligens

Idag, i vårt stressade samhälle är fokus nästan viktigare än intelligens. Vi störs hela tiden av olika distraktioner i vår vardag. Mail, sms, telefon, kollegor som vill ha vår uppmärksamhet, medarbetare som vill ha hjälp av chefen att lösa uppgiften istället för att försöka själv och så mycket mer.

”Addiction to distraction” var ett begrepp som jag hörde härom veckan. Det fick mig att stanna upp! Det är ju sant. Vi är nästan beroende av distraktion. Blir det allt för lugnt blir vi rastlösa och oroliga och greppar genast efter telefonen. Snabba belöningar! Vi agerar i distraherat tillstånd mellan 2-3 timmar per dag. Effektivt? Knappast!

Detta påverkar självklart vår leverans på jobbet, i familjen, i föreningen och tillsammans med våra vänner. När ska vi få tid till återhämtning. När ska vi få tid till att jobba med fokuserat arbete. 

Fundera på hur en arbetsdag ser ut för en elitidrottsman. 90 minuters råfokuserat träningspass på morgonen. Hem och vila, äta frukost och chilla lite. 90 minuters råfokuserat träningspass vid lunch. Hem, lunch, sova en stund. 90 minuters råfokuserat träningspass på kvällen. Middag, hänga med polarna. De gör bra resultat med 3×90 minuter = 4,5 timmas arbetsdag. Jag menar inte att vi kan agera så på jobbet. Vår arbetsstruktur stämmer inte med ett sådant arbetssätt. Det jag menar är att om vi vågar avsätta tid där vi stänger av alla distraktioner. Stänger dörren och väljer att, ostört jobba fokuserat, på det som är viktigt. Då skulle vi få mycket mer gjort av det som verkligen skapar värde på jobbet och i våra företag. Jag vet, jag har provat.

Jag går numera upp 2 timmar tidigare än jag gjorde förut. Av dessa två timmar använder jag 90 minuter till det som verkligen utvecklar mitt företag. Tidigt på morgonen. Inga distraktioner. Lugnt och skönt. Effektivt! En bonuseffekt är att hela dagen följer sen i ett lugnare tempo än tidigare.

Prova du också!

Related posts