Scroll to top

Jobba mindre och leverera mer! (+ poddavsnitt)

Lyssna på podcast-avsnittet om ämnet:

Prenumerera på podcasten Effektiv På Riktigt med mig och min sidekick Helena Rönnblad – entreprenör & makeupartist.

För bråttom på jobbet

Tempot idag är högt! Jag läste någonstans kloka ord som samtidigt är lite skrämmande. ”Det kommer aldrig gå långsammare än det gör idag”. Rätt tänkvärt. Det måste innebära att tempot kontinuerligt kommer att skruvas upp. Då måste vi bli bättre på att hantera vår omvärld så vi inte bygger stress och ohälsa som priset för en effektivare och snabbare värld.

Många av de företag vi träffar, för att inte säga de allra flesta har samma utmaning: Det är för mycket att göra på för kort tid. För företag med vilja, driv och med kreativa medarbetare kommer det alltid finnas fler bra idéer än det finns tid att genomföra dem.

Vad får det för konsekvenser för företagandet? Jo, att vi tenderar att springa fortare och fortare: Varför? Kanske för vi tenderar att springa på allt bråttom för att det är just det som känns viktigast. Vår verksamhet blir mer och mer minutoperativ. Minutoperativ verksamhet passar vissa specifika verksamheter såsom akutmottagningar, räddningstjänst och polisarbete. Men det passar inte alla verksamheter.

Resultatet av att hela tiden hoppa mellan uppgifter och fastna hos den som skriker högst gör att vi inte alltid jobbar med det som är viktigast.

Många börjar arbetsdagen med att gå igenom mailen. Har vi otur fastnar vi på två tre mail som vi börjar åtgärda. Handen på hjärtat, hur många av dina mail är det så bråttom med så du måste ta dem det första du gör direkt på morgonen? På morgonen när din hjärnan är som mest utvilad och effektiv och borde ägna sig åt aktiviteter som kräver fokus, koncentration och fullt engagemang. De mail vi lägger tid på, är det de som skapar mest värde för bolaget just då.

Verktyg för att bli effektiv

Vad kan vi då göra för att öka vår effektivitet i en vardag som går fortare och fortare? Vi kallar allt dagligt bråttom för virvelvinden. Virvelvinden kan vi inte ta bort. Den måste finnas som en del i att driva våra verksamheter. Men vi kan med enkla verktyg lära oss ett effektivare sätt att hantera den. Så vi inte tappar bort det nödvändigt långsiktiga utvecklingsarbetet.

1. Ställ dig frågan inför varje arbetsdag eller arbetsvecka: Vad är det obestridligt viktigaste jag ska göra idag eller denna vecka för att skapa så mycket värde som möjligt för min verksamhet? Hur vet man vad som är viktigast då? Kolla på dina mål!

2. Våga avsätta tid till det som är obestridligt viktigast och håll fokus på det under den tid du bestämt. Gör du det regelbundet så blir det inte så mycket tid totalt, eftersom du jobbar fokuserat och effektivt.

3. Bestäm en tid senare på dagen när du läser dina mail. Lägg gärna till ett autosvar som t.ex. säger: ”Jag läser mina mail kl 16.30 varje dag. Då kan du förvänta dig en återkoppling. Detta sätt att hantera mail gör jag bara för att frigöra tid som jag kan använda till att skapa mer värde för mina kunder”

4. Resten av tiden kan du återgå till virvelvinden.

Det handlar om fokus. Fokus på rätt saker!

 

Tommy Einarö
tommy@peragenda.se
0708-704721

Related posts