Scroll to top

Rättigheter eller ansvar på jobbet (+ poddavsnitt)

Lyssna på podcast- avsnittet om ämnet:

Prenumerera på podcasten Effektiv På Riktigt med mig och min sidekick Helena Rönnblad – entreprenör & makeupartist.

Varför går vi till jobbet? 

Det finns en stor variation på ”varför” olika människor går till jobbet. En del går bara för lönen. En del för att träffa kompisar. Andra för att jobbet betyder mycket i deras liv. Men vad är det som gör att vi trivs på jobbet? Det som först faller mig in är roliga arbetsuppgifter, bra medarbetare, bra ledarskap och roliga produkter att jobba med. Men i ett lite djupare perspektiv, vad är det då? Alla delar jag räknar upp ovan är så klart viktiga och bidrar nog även till trivsel i ett djupare perspektiv. Men när man läser mycket böcker och lyssnar på kloka människors föreläsningar, Ted Talks och andra intressanta kanaler slår det en att det måste finnas en mening. Det är lite som med livet självt. Det måste ha en mening för att man ska må bra.

Vad ger mening på jobbet?

Vad ger mening på jobbet? Är det alla rättigheter vi får när vi tar en ny anställning? Gymkort, träningsmöjligheter på fritiden, fruktkorgar varje vecka och fritt fika. Eller rättigheter att få bonus, ledigt mellan jul och nyår, höga lönelyft varje år utan direkt motprestation eller att jobba hemma? Det märkliga med rättigheter är att ju mer vi får, ju mer tenderar vi kräva. Och ändå ger det inte mer mening. Det skapar bara mer och mer fokus på mig som individ. Vart tog företaget vägen och ansvaret att göra ett bra jobb?

Kan det vara så att vi talar för lite om ansvar och skyldigheter att leverera enligt det kontrakt vi signerade efter anställningsintervjun? Chefer vågar inte alltid avkräva ansvar, då kan någon bli kränkt eller sur och då känner vi oss som elaka chefer. Vi tror att vi tappar respekt. Vi kanske är rädda för att tappa personal. Det är ju rätt svårt att hitta nya.

Jag tror detta är en av grundbultarna för att få mening på jobbet: Vi måste byta fokus från rättigheter till ansvar!

Få personalen att ta ansvar

Vad händer om vi går till jobbet med en stark vilja att ta eget ansvar för det jag ska göra? Ta ansvar för företagets värderingar och lever efter dessa. När jag beter mig som en vuxen människa förväntas bete sig. När jag disciplinerat fokuserar på det som driver värde.

Jo det blir ofta bra resultat! Jag agerar moget. Jag gör det jag lovat. Jag vinner respekt och blir omtyckt och uppskattad som chef eller medarbetare. Då mår jag bra eftersom mitt belöningssystem i hjärnan löser ut. Jag får kanske också en extra klapp i ryggen av chefen eller mina medarbetare. Eftersom vi levererar enligt plan. Är det inte detta som ger mening på jobbet?

Jag tror kopplingen mellan rättigheter och mening på jobbet är svag. Den genererar bara individualister som värnar mest om egen vinning.

Däremot kopplingen mellan ansvar och mening, den tror jag är stark! Den skapar en bra arbetsplats där medarbetare trivs och presterar.

 

Tommy Einarö

tommy@peragenda.se

0708-704721

Related posts